Svar til Thomas Overgaard og Anette Mortensen (læserbrev 28. september).
I 2014 indgik regeringen (S, R og SF) en aftale med Kommunernes Landsforening om, at kommunerne skulle forpligtige sig til at indgå beredskabssamarbejder. Kommunerne skulle reducere fra 87 beredskaber til 20, og de nye selskaber skulle organiseres i paragraf 60-selskaber. Sammenlægningen skulle ske ved frivillige aftaler.
Et paragraf 60-selskab er en form for organisering, hvor kommunegrænserne udviskes ved fusionen. Det var for så vidt en rigtig god ide, fordi det ville give store, robuste beredskaber der kunne håndtere store katastrofer. Den helt store udfordring var, da kommunernes bloktilskud samtidig blev reduceret med 50 millioner kroner i 2015, 75 millioner kroner i 2016 og frem.
Hermed blev opgaven særdeles økonomisk udhulet, idet en sammenlægning koster mange éngangsudgifter til f.eks. advokater, revisorer, nye logoer på beklædning og materiel m.m.
Beredskabet startede 1, oktober 2015 og kom i mål 14. december 2017 efter et meget koncentreret forløb med udarbejdelse af en RBD (operationsplan) for de otte kommuner, som Østsjællands Beredskab blev sammensat af.
Planen blev enstemmigt vedtaget i Beredskabskommissionen.
Herefter skulle alle otte samarbejdskommuner godkende minimumsplanen. Hvis den ikke levede op til den enkelte kommunes forventning, kunne kommunerne enkeltvis købe tillægsydelser.
Responstid er en vigtig faktor i beredskabsservice. Derfor var det allerede klart i minimumsplanen, at der ville blive to stationer på Stevns. En i Hårlev og én i Store Heddinge, fordi Stevns har en stor geografi. Desværre skabte Køge og Stevns stor usikkerhed om Beredskabets serviceniveau og Beredskabsstyrelsens anbefalinger i minimumsplanen. Dette førte til, at Beredskabet måtte starte forfra med nye principper for grundbetalingen fra kommunerne.
Denne beregning betød en fordyrelse for Stevns på 797.000 kroner om året. Penge, som vi i stedet kunne have købt tillægsydelser for.
Samtidig signalerede Stevns kraftigt, at vi fulgte Køges overvejelser om at forlade samarbejdet. Altså hvis Køge gik, ville Stevns også gå. Det fremgik direkte, at »vi afventer, hvad Køge gør«. Dette uden, at vi havde en beregning på, hvad det ville betyde fagligt og økonomisk.
Så konklusionen er, at denne sag har været trukket i langdrag med både økonomiske og beredskabsfaglige konsekvenser for Stevns Kommune.
Det er en kort version af en lang og kompliceret historie.
Mogens Haugaard
Nyt Stevns
tidligere formand for Beredskabskommissionen