Stevns Kommune forlader Østsjællands Beredskab. Det besluttede en enstemmig kommunalbestyrelse onsdag aften efter indstilling fra borgmester Anette Mortensen (V), som på årets sidste møde redegjorde for den seneste tids udvikling i det uroplagede beredskab.
– Da Køge meldte sig ud i sommer, var der enighed blandt de syv tilbageværende kommuner om, at vi godt kunne håndtere situationen, og vi har brugt megen tid på at få harmoniseret samarbejdet. Men da fire andre kommuner (Høje Taastrup, Ishøj, Vallensbæk og Greve, red.) meldte sig ud i sidste uge, stod det klart, at de tre tilbageværende kommuner risikerer at stå med det økonomiske ansvar for at fortsætte driften. Derfor anbefaler vi nu at opløse Østsjællands Beredskab ved, at alle otte kommuner træder ud, sagde hun.
Den anbefaling kunne alle 19 medlemmer af Kommunalbestyrelsen tilslutte sig, omend forløbet udløste en del beklagelser fra flere politikere.
Med beslutningen om at udtræde af Østsjællands Beredskab ligger det nu helt åbent, hvordan samarbejdet om fremtidens beredskab kommer til at se ud. Men borgmesteren gentog i salen, hvad hun tidligere har sagt flere gange, at ingen borgere skal frygte, at brandbilen ikke kommer, når det brænder. For Stevns Kommune har via Østsjællands Beredskab en aftale med Falck otte år frem i tiden om assistance i tilfælde af alarm.
Stevns kan ikke stå alene
I første omgang er det planen, at de tre tilbageværende kommuner i Beredskabet: Roskilde, Solrød og Stevns sonderer terrænet. Men om det i sidste ende fører til et nyt beredskab, stod på kommunalbestyrelsesmødet hen i det uvisse.
Det nærmeste, som vi kom på et svar, var under spørgetiden efter det åbne møde, hvor Gerhard Nagott som den eneste tog ordet:
– En farverig folketingstingspolitiker sagde engang, at Danmark er for lille et sprogområde til at have en ballet. På tilsvarende vis vil jeg spørge, om Stevns Kommune er for lille til at have et selvstændigt beredskab. Og kunne man i stedet forestille sig et større beredskab, hvor alle kommuner i Region Sjælland var med, spurgte han.
Den farverige politiker, som Gerhard Nagott henviste til, er Kristen Poulsgaard fra Fremskridtspartiet.
Anette Mortensen svarede på spørgsmålet og understregede, at svaret stod hendes egen personlige regning.
– Jo, det tror jeg, at Stevns er for lille til. Derfor var det også rigtigt set, da regeringen (S-R-SF, red.) vedtog at reducere antallet af beredskabskredse i Danmark. Spørgsmålet er så, om det også var det rigtige at regne en besparelse ind i de fusioner, der fulgte med, på forhånd, sagde hun med henvisning til den svære spareøvelse, som for alvor satte sammenholdet i Østsjællands Beredskab på prøve.
Se mod vest
Mogens Haugaard (Nyt Stevns) var i sin egenskab af borgmester i sidste valgperiode også formand for Beredskabskommissionen, og han kaldte det på den baggrund »rigtig, rigtig trist«, at samarbejdet nu er brudt endegyldigt sammen.
– Det er især ærgerligt, når vi ved, at vandet stiger i Køge Bugt, og Beredskabet netop er ved at finde et værn mod den udfordring, sagde han.
Forleden havde han og Jørgen Larsen et læserbrev i DAGBLADET, hvor de to politikere slog til lyd for, at det kunne være en mulighed for Stevns at se mod vest. I salen slog Mogens Haugaard til lyd for, at Stevns Kommune undersøger konsekvenserne af at tilslutte sig Midt- og Sydsjællands Brand & Redning, der omfatter Faxe, Næstved, Vordingborg og Ringsted kommuner.
– Hårlev Brandstation vil komme til at ligge meget centralt tæt på grænsen til Faxe Kommune. Og sandt at sige er Solrød og Roskilde ikke voldsomt interessante for os, så længe vi har Køge liggende midt imellem og uden for beredskabskredsen, sagde han.
Det var et synspunkt, som Jan Jespersen umiddelbart kunne give Enhedslistens tilslutning til – vel at mærke at undersøge mulighederne for Stevns ved at søge optagelse i Midt- og Sydsjællands Brand & Redning inden en formel beslutning.
Forhandler ikke i pressen
Men det var ikke et forslag som faldt i god jord i flertalsgruppen.
– I flertalsgruppen interesserer vi os for at skave sikkerhed for borgerne. Det ligger os på sinde at sikre både borgerne og medarbejderne de bedst mulige forhold. Derfor har vi fuld tillid til, at vores borgmester kan forhandle det bedst mulige resultat hjem for Stevns. Og vi ønsker ikke at forhandle om Beredskabets fremtid gennem pressen, sagde Steen S. Hansen (S).
Det var en holdning, som Line Krogh Lay (R) var helt enig i:
– Det gavner ikke nogen at forhandle gennem aviserne. Nu skal vi have ro om sagen, og det får vi ikke ved at komme med forskellige meldinger, før vi har undersøgt forholdene. Jeg har fuld tillid til Anette (Mortensen, red.), som hele vejen har orienteret os meget grundigt om sagens forløb. Jeg udelukker ikke, at vi kan komme til at træde ind i en anden kreds af kommuner, men man skal være bevidst om, at vi i så fald kommer til at tilslutte os de aftaler, som de allerede har indgået med hinanden, sagde hun.
Bjarne Nielsen (V) anslog lignende toner:
– Vi skal ikke bare kaste os ud i at søge optagelse i et nyt beredskab. Jeg kan godt være lidt nervøs over, hvad dette mareridt ender med at komme til at koste os. Og jeg har ikke lyst til at kaste os ud i et nyt beredskab uden at kende alle konsekvenserne, sagde han.
Anette Mortensen konkluderede således:
– Når man kommer ud for en skilsmisse, er det klogt at gøre boet op, før man bejler til en anden. Det gælder også for Beredskabet, sagde hun.
Artikel fra: https://sn.dk/Stevns/Stevns-forlader-Beredskabet-uklart-hvad-der-nu-skal-ske/artikel/799279#
Foto: http://www.msbr.dk/om-os/