Brandbil

Debat
I 2014 kom der et påbud fra regering og folketing: Beredskaberne i Danmark skule styrkes ved fusioner.

 

En særdeles fornuftig beslutning – set i lyset øgede klima hændelser og med udsigt til behov for et stærkere terrorberedskab.

 

5 sjællandske kommuner fandt hurtigt sammen fra Greve i Nord til Stevns i syd, et super godt match på Østsjælland, så stærkt at Høje-Taastrup, Ishøj og Vallensbæk, kikkede over regionsgrænse og bad om optagelse i dette fællesskab.

 

Fra 1. oktober 2015 og frem til december 2017 blev der arbejdet hårdt og koncentreret med dette beredskab, som involverede 320.000. borgere. Jeg havde som formand et super samarbejde med Roskildes Borgmester, Joy Mogensen, hvor der hele tiden konstruktivt blev arbejdet for løsninger til gavn for alle kommuner. Og med Beredskabsdirektør Lars Robetje i spidsen, som efter min bedste vurdering, er blandt landet mest kompetente personer på beredskabsområdet.

 

Medio december 2017 var alle nået til enighed. Beredskabsplanen blev godkendt af alle borgmestre i Beredskabskommissionen og skulle herefter til godkendelse i kommunerne.

 

1. januar i år skifter to kommuner så borgmestre – Stevns og Køge. To borgmestre, som tilsyneladende havde et stort behov for at sætte nye fingeraftryk på beredskabsplanen, hvorefter stort set alt er gået galt.

 

Først melder Køge sig ud, det kunne have været håndteret fremadrettet, men hvis fire kommuner nu yderligere går, ligger alt i ruiner. Alle synergier og dermed økonomi er herefter væk.

 

Hermed står Stevns tilbage i en helt uoverskuelig svær situation – både beredskabsmæssigt og økonomisk. Det er et politisk makværk ud over alle grænser, og det er ingen hemmelighed, at det for mig er en meget stor skuffelse, eftersom alt lå på et sølvfad ved indgangen til denne valgperiode.

 

Jeg vil appellere til de syv tilbageværende kommuner at finde tilbage på sporet igen, og finde fællesfodslag, velvidende at konstant kritik af detaljeringsgrader dræner ethvert samarbejde for energi.

 

Så et spørgsmål til borgmester Anette Mortensen: hvad gør Stevns nu?.

Mogens Haugaard
Nyt Stevns

 

Anette Mortensen svar Mogens Haugaard med følgende:

Mogens Haugaard vedrørende Østsjællands Beredskab. Jeg har med meget stor forundring læst dit nærmest fantastiske forsøg på at fraskrive dig alt ansvar for den nuværende situation, og i stedet forsøge at give andre skylden for din politiske håndtering af sagen i sidste valgperiode. Fakta er, at jeg og den øvrige Kommunalbestyrelse ikke på et eneste tidspunkt var involveret i dit arbejde på kommunens vegne i 2017.

 

Du afleverede et beredskab, der ikke var harmoniseret, med en masse uløste knaster og med en meget stor usikkerhed om, hvorvidt Hårlev brandstation ville blive nedlagt.

 

Jeg har personligt hele tiden arbejdet for at sikre Stevns en fortsat deltagelse i Østsjællands Beredskab, af hensyn til alle vore vigtige medarbejdere i Beredskabet og ikke mindst borgernes sikkerhed på Stevns.

 

Lige nu siger vores vedtægter i Beredskabet, at kommuner, som ønsker at trække sig ud af samarbejdet, kan gøre dette med to års varsel. Den nærmeste fremtid vil afklare vores situation, og så handler vi i sagen som en samlet Kommunalbestyrelse, og ikke som tidligere kun som én ud af 19 medlemmer.

Anette Mortensen (V)
Borgmester

 

Læs svaret fra Mogens Haugaard i indlægget: Beredskabet var på¨dagsordenen 12 gange Anette Mortensen.