Besøg af ukrainer i Højeruplund

Efter generalforsamlingen i NYT Stevns fik medlemmerne mulighed for at stille spørgsmål til to ukrainer, som NYT Stevns havde inviteret til Højeruplund.

NYT Stevns havde inviteret to ukrainer til at fortælle om, hvordan er det er at bo på Stevns som flygtninge. De er kommet hertil i forbindelse med krigens start i Ukraine.

De har kun boet hos private indtil nu. De har været nødt til at flytte fra det første sted, de boede, fordi ejerne skulle bruge lokalerne til noget andet. De er de meget glade for at bo privat.

Det er mor og datter. De har heldigvis kunne bo samme sted, medens de har boet i Danmark.

Mogens Haugaard gav en kort intro. Der ca. 100 ukrainer på Stevns i øjeblikket.

De er selv flygtet i bil her til Danmark, sammen en person yderligere.

De kunne ikke tale hverken dansk eller engelsk, da de kom. De er begge i gang med at lære engelsk, derfor foregik oplægget på engelsk. Nogle af medlemmerne kunne selv spørge på engelsk andre hjalp Mogens med at oversætte.

Datteren er hende, som indtil nu har det største ordforråd og ville meget gerne svare på spørgsmålene, som blev stillet.

Den unge pige læser en bachelor via Universitet i Kiev online og vil gerne være arkitekt. Det fungere rigtig fint, sagde hun.

Hendes mor har en cafe i Kiev, som hun blev nødt til at lukke. Indtil nu har hun haft forskellige småjobs i cafe og rengøring og starter fast arbejde lige efter påske.

De er begge meget taknemmelige for at bo i Danmark og føler sig meget pænt behandlet, hvor de kommer. De mødes med andre ukrainer, men forsøger også at få en hverdag selv.

De fortalte, at deres bedstefar ikke er med som soldat, men andre familiemedlemmer i er krigens brændpunkter – dog er en af dem officer og er ikke med i marken, men mest på kontor i Kiev. Naturligvis er de nervøse for, hvad der sker med familie og venner.

De får sendt billeder hjemmefra af, hvordan der sker ødelæggelser og ser videoer af bomber, som bliver skudt ned.

De er meget taknemmelige for al den støtte, der gives her på Stevns, men naturligvis også det som gives fra dansk side i den hele taget fra dansk side. Det betyder virkelig meget for dem.

Spørgsmål om hvor længe de bliver? Det er ikke til at svare på, som det ser ud lige nu.

Datteren bliver færdig med sin bachelor her til sommer og vil gerne læse en kandidatgrad også. Det er lidt svært online lige pt., så hun håber på en løsning på dette.

NYT Stevns vil gerne sige de to piger tak for, at de ville deltage og vi ønsker dem alt det bedste i fremover.

 

>Tilbage til forsiden<

 

Ukraine